Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЕвропейският пазар на газ продължава да лети към

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЕвропейският пазар на газ продължава да лети към
Коментари Харесай

Цените на газа в Европа достигнаха 13- годишен таван

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Европейският пазар на газ продължава да лети към нови върхове, като срещна юлското прекъсване на основния " Газпром " с полупразни складове.
За седми следващ търговски ден спот цените на газа в Европейски Съюз надвишават 400 $ за хиляда кубически метра и са на оптималните си равнища от 13 години.
В сряда бензинът в центъра на TTF в Холандия нарастна с още 4% и доближи 465 на хиляда кубически метра.

Във вторник стартира нов кръг от ралито с газ, когато Газпром още веднъж отхвърли да усили преноса през Украйна.
Компанията изпомпва всекидневно 109 милиона кубически метра (по дълготраен договор) и още 15 милиона - при спомагателна резервация.
От пролетта Киев организира постоянно търгове, предлагайки на Газпром да резервира над 60 милиона кубически метра дневно. Последният подобен търг се организира на 28 юни и „ Газпром “ още веднъж не стартира да резервира потенциали, макар че главните газопроводи - „ Северен поток-1 “ (от 13 до 23 юли) и „ Ямал-Европа “ ще спрат за планово поддържане през юли. (От 6 до 10 юли).

От началото на годината спот цените на газа в Европа са се удвоили съвсем двойно и съвсем 10 пъти спрямо минимумите от предишното лято. В началото на юни европейските складови пространства бяха цялостни под 37%. Те съдържаха 40 милиарда кубически метра газ - на половина повече, в сравнение с преди година.
Недостигът на газ може да бъде затрупан от LNG, само че доставките му за Европа през юни са намалели с 20%, защото всички свободни размери се поемат от Азия, където цените са даже по-високи.
„ Няма доста ново предложение на газ на пазара, затова, макар поддържането на непрекъснато високо търсене и неналичието на външни опасности като блокировки, би трябвало да чакаме високи цени за в бъдеще, най-малко до края на годината “, предвижда газов анализатор в Енергийния център на Московското учебно заведение за мениджмънт. Сколково " Сергей Капитонов. 
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР